
عقل و شهوت در انسانها
انسان داراي عقل فطري و غريزهاي است که به وسيله آن از حيوانات جدا ميشود و براي دريافت علوم و فنون آماده ميگردد. در حقيقت، اين عقل غريزي فصل مميز انسان از حيوان است. عقل در اين معني در همه انسانها است و انسانها در جهت داشتن اين معني تفاوتي باهم ندارند و از اين جهت، فرقي بين کودن و تيز هوش نيست، چنانكه فرقي خواب و بيهوش و غافل نيست. هر انساني صاحب اين غريزه است. پس عقل غريزهاي که مشترك در همه انسانها است انسان را از حيوان جدا ميكند و انسان را براي كسب علوم و معارف و صنايع آماده ميكند و در هر انساني يافت ميشود.
عقل در اين معني، در همه افراد انساني مساوي نيست. بلكه گوهرهاي خِرَد انساني در اصل فطرت و سرشتشان، از جهت تابناكي و تيرگي، روشنايي و تاريكي مختلف هستند. به اين دليل برخي از نفوس در حد بالايي از استعداد و تيزهوشي هستند تا جايي كه حتي برخي نيازمند معلم و آموزگار بشري براي هدايت و تكميل عقل خود نيستند (همانند پيامبران و ائمه اطهار سلام الله عليهم) و در مقابل برخي از نفوس، گوهر خِردشان تيره و تار است و ذوق و قريحه شان نزديك خاموشي است تا حدي كه آموزش و پرورش به حال آنها سود کمتري دارد (ملاصدرا ، شرح اصول کافي، جلد يک ، صفحه 223 و 225، مؤسسه مطالعات و تحقيقات فرهنگي تهران).
پس کودکان در ابتداي تولد در عقل و شهوت يکسان نيستند و برخي داراي استعداد عقلي بيشتري هستند و برخي داراي استعداد کمتري مي باشند. در بعد شهوات نيز انسانها يکسان نيستند. اما نکته مهم اينکه همه انسانها حداقل عقل فطري که ملاک تکليف است؛ دارا هستند و حداقل نيروي غريزه را براي بقاي نسل دارا هستند.
- بازدید: 2237 مرتبه
دیدگاه ها
ارسال ديدگاه جديد
(لطفا از درج سوال در ديدگاه ها خودداري فرماييد براي طرح سوالات خود به اين آدرس مراجعه فرماييد)